Jaap Timmermans: Bouwen aan de collectie

28.11.2014

2014-11-28

Teksten: Daar geef je om campagne

Jaap Timmermans: Bouwen aan de collectie

Geven via Fonds op Naam

Kunstverzamelaar Jaap Timmermans heeft een visie: kunst en cultuur horen bij het leven. 'Als econoom heeft de relatie tussen kunst en economie mij altijd gefascineerd. Geld alleen is niet genoeg voor een goed leven.' En daarom geeft Jaap Timmermans aan Museum Boijmans Van Beuningen.

Zilver is de passie van Jaap Timmermans, met name de postmodernistische designs van de ontwerper Sottsass. Samen met Joop Kalhorn richtte Jaap in 2009 een Fonds op Naam op voor het Museum Boijmans Van Beuningen. Het Kalhorn/Timmermans fonds is voor 50 jaar opgericht en doet aankopen op verzoek van het museum.

Bij Jaap Timmermans thuis staan ook stukken die later naar het museum zullen gaan, dat heeft hij zo in zijn testament bepaald. Soms komen door hem gekochte stukken weer even 'thuis' omdat Timmermans er zo aan verknocht is, allemaal in goed overleg met het museum. Een van de redenen om een Fonds op Naam op te richten is voor Jaap Timmermans dat hij graag iets tastbaars achterlaat. 'Ik heb geen kinderen, daarom ben ik blij dat ik mijn nalatenschap in kan laten zetten voor wat ik mooi en belangrijk vind; kunst en cultuur.'

Wat is een Fonds op Naam?

Een Fonds op Naam wordt met een inleg van minimaal 50.000 euro opgericht. De doelstelling van het fonds (bijvoorbeeld het aanvullen van een specifieke collectie) wordt door de gevers zelf bepaald. Een Fonds op Naam kan als persoon of bedrijf opgericht worden. Een Fonds op Naam kan ook in het testament opgenomen worden.

Op wat voor andere manieren kan ik geven?

  • Gewone gift: een spontane financiële bijdrage die je als donateur of 'vriend' doet.
  • Periodieke gift: 5 jaar achterelkaar geef je minimaal eenmaal per jaar een vast bedrag.
  • Kunst of andere voorwerpen: veel kunstvoorwerpen in musea zijn geschonken. Dit zijn in feite giften 'in natura'.

Wat krijg ik daar voor terug?

Culturele instellingen werken graag samen met mensen die hun passie delen. Uw gift maakt het mogelijk dat uw museum, theater of muziekgroep kan blijven bestaan. Behalve op deze immateriële voldoening, kunt u vaak ook rekenen op belastingvoordeel. Voor alle giften geldt: als u geeft aan een ANBI erkende organisatie, kunnen er aantrekkelijke fiscale voordelen zijn. Zowel voor de culturele organisatie als voor u. In grote lijnen zijn dit de mogelijkheden: 

  • Fonds op Naam: aftrekbaar als de inleg als periodieke gift wordt vastgelegd.
  • Gewone gift: aftrekbaarheid als de gift meer dan 60 euro of minimaal 1% van het verzamelinkomen waard is.
  • Periodieke gift: met een 'akte van schenking' kan een periodieke gift volledig aftrekbaar van het inkomen van de inkomstenbelasting zijn.
  • Kunst of andere voorwerpen: aftrekbaarheid tot een maximale waarde. Bij zeer waardevolle voorwerpen kan het raadzaam zijn om het via de notaris om te zetten naar een periodieke gift.

 

Bij de foto:

Uitspraken Jaap Timmermans

  • ‘Cultuur hoort bij het leven’
  • Kunst is de zuurstof van ons bestaan. We kunnen niet zonder.’
617