Harro Presser: Samen cultuur maken

28-11-2014

2014-11-28

Teksten: Daar Geef je Om campagne

 

 

Geven aan een Crowdfunding project

Je hebt echte 'filmgekken'; mensen die meerdere keren per week in de bioscoop te vinden zijn. Het liefste alleen - voor de optimale 'witte doek-ervaring'. Deze liefhebbers kunnen bijdragen aan de realisatie van nieuwe filmprojecten via Cinecrowd.nl. Harro Presser is zo'n filmgek. En wel meer dan dat. 'Ik wil al lang zelf een film maken, maar ik kom er niet toe. Meedoen aan Cinecrowd is mijn manier om toch onderdeel van een nieuwe film te zijn.' Harro Presser heeft al verschillende films in de bioscoop gezien waar hij aan bijgedragen heeft. Van de allerlaatste film gemaakt met River Phoenix tot 'Deal' van Eddy Terstall. Zijn beloning? 'Je bent heel nauw betrokken bij het hele proces. Ik word op de hoogte gehouden van de vorderingen, van casting tot eerste setdagen en montage. En ik krijg een uitnodiging voor de premiere natuurlijk. Als de film uitkomt, ga ik er zelf ook reclame voor maken bij vrienden en familie. Zo voelt het toch een beetje als je eigen film.'

 

Wat is crowdfunding?

  • Samen met andere particulieren een cultureel project helpen realiseren, meestal binnen een vastgestelde periode.

 

Hoe werkt het?

  • De artiest geeft een voorproefje op een online platform.
  • Bekijk de verschillende projecten en kies welke je het meeste aanspreekt om aan bij te dragen.
  • Als het doelbedrag behaald is, wordt het project gerealiseerd. Zo niet, krijgen gevers hun geld terug.

 

Wat krijg ik er voor terug?

  • Doneren via een crowdfundingssite is een gift. Daar zijn vaak interessante belastingvoordelen aan verbonden. Zeker als sprake is van een ANBI organisatie. Zie voor meer informatie de Geefwijzer.
  • Gevers krijgen meestal een beloning zoals een vrijkaartje voor de premiere of een catalogus van een tentoonstelling. Soms zijn er grotere beloningen zoals een thuisconcert of workshop.

 

Aan welke crowdfundingsprojecten kan ik geven?

Er zijn verschillende crowdfundingsmogelijkheden voor verschillende culturele doelen, zoals:

Bij foto

Uitspraken Harro Presser

  • ‘Zelf een beetje filmmaker worden’
  • je bent heel nauw betrokken bij het hele proces’
944