Patricia Scholten: Tijd en inzet doneren

28.11.2014

2014-11-28

Teksten: Daar geef je om campagne

 

Patricia Scholten: Tijd en inzet doneren

 

Geven via vrijwilligerswerk

Een vakantie lang 'niksen' is niets voor Patricia. Ze houdt van dóen, en van met mensen werken. Daarom neemt ze ook deze zomer vakantiedagen op van haar drukke fulltime kantoorbaan om als vrijwilliger op theaterfestival Oerol eens flink de handen uit de mouwen te steken.

Oerol zou niet bestaan zonder vrijwilligers. Het enorme evenement wordt draaiende gehouden door ruim 800 mensen die zich belangeloos inzetten om dit culturele theaterfeest mogelijk te maken.

Patricia is een van die vrijwilligers. Waarom kiest zij ervoor om naar drukke baan ook nog vrijwilligerswerk te doen? 'Oerol is echt iets bijzonders. Je hebt het eiland, de natuur, de muziek, de voorstellingen. En ja, het is werk, maar zo iets anders dan wat ik normaal gesproken doe, dat het als vakantie voelt.'

En wat krijgt ze er voor terug, voor al die inzet? 'Het prettige gevoel dat je onderdeel bent van een groot, mooi evenement dat jij mede mogelijk maakt. Het samen-gevoel is dan ook heel sterk. Daarnaast krijg je een kijkje in de keuken. Voor sommigen is dat backstage bij een muziekvoorstelling, bij mij is dat heel letterlijk; mijn grote passie is koken en het is een van mijn taken om mee te helpen bij de organisatie van de catering.'

Wat wordt verstaan onder vrijwilligerswerk?

Werk waar geen geldelijke vergoeding tegenover staat. Veel culturele organisaties zoals filmfestivals, theaters, musea en muziekpodia danken hun bestaan aan vrijwilligerswerk.

 

Hoe word je vrijwilliger?

Naar een vrijwilligersbaan moet je solliciteren, net als bij een betaalde baan. Er word gekeken of er vacatures zijn waar jouw competenties in passen. Zou jij willen werken bij een culturele instelling als vrijwilliger? Informeer of er vrijwilligersvacatures zijn, je inzet is vast heel welkom!

 

Wat zijn de functies die je als vrijwilliger kan doen?

Alle mogelijke functies: van kassadiensten tot lichttechnicus en publiciteitsmedewerker of coördinator.

 

Wat krijg ik er voor terug

  • Werken in een omgeving waar je misschien anders niet zo snel terecht zou komen.
  • Onderdeel zijn van een vaak zeer gemotiveerde werkploeg.
  • Weten dat je belangrijk werk verricht voor een doel waar je hart ligt.
  • Soms kan je vrijwilligerswerk een fiscale aftrekpost opleveren: als de organisatie waar je voor werkt een ANBI status heeft en je een vrijwilligersvergoeding aanbiedt én je ziet daar vanaf, dan wordt dat gezien als een gift. Deze is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar.

Bij foto

Uitspraken Patricia Scholten

  • 'Je bent onderdeel van een bijzonder evenement'
  • 'Het samen-gevoel is heel sterk.'
966